Nieuws

Riwis breidt Buurtcirkel uit


Twee jaar geleden is Riwis Zorg en Welzijn gestart met de Buurtcirkel in Apeldoorn. Na een wat aarzelend begin is het nu zo’n groot succes dat er nog drie Buurtcirkels bijkomen in Apeldoorn-Zuid en -Centrum en in Doetinchem.


Insights Zorg heeft een onderzoek naar de kwaliteit van de Buurtcirkels in Nederland uitgevoerd. Een Buurtcirkel is een sociaal netwerk dat mensen met een hulpvraag uit dezelfde buurt of wijk met elkaar verbindt. Er zijn 76 Buurtcirkels onderzocht waar in totaal 481 mensen bij aangesloten zijn.Afgelopen week kregen wij het mooie nieuws dat Buurtcirkel door landelijk kennisinstituut Movisie is opgenomen in de databank ‘Effectieve sociale interventies’. Een panel van onafhankelijke beoordelaars gaven Buurtcirkel de erkenning ‘goed beschreven’


 

Coach Leonie Oosterveen van Buurtcirkel Apeldoorn schreef een mooi stukje over de kracht van het sociale netwerk


 

Wist je dat er ook Buurtcirkels zijn in Nieuw Zeeland?

Lees hier hun nieuwsbrief: The Buzz December 2021

 

 


Mensen van Buurtcirkel in Schiedam zijn geinterviewd in het kader van de Eigen Kracht markt.

 

 

 


De Buurtcirkel Numansdorp was een van de genomineerden van het manifest ‘ Iedereen doet mee’ in de gemeente Hoeksche Waard. De gemeente maakt zich hard voor gelijke kansen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie, sociale klasse, opleidingsniveau, seksuele geaardheid en gender.

>> Lees hier het hele verhaal en kijk de filmpjes

 

 

 


 

In november ontvangen alle Buurtcirkels de vragenlijsten in het kader van de nieuwe jaaarlijkse monitor.

 


 

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid werd Dieter, deelnemer Buurtcirkel Amsterdam, door AT5 geinterviewd. In het programma vertelt hij wat Buurtcirkel allemaal voor hem gedaan heeft. 


 

Het idee om de Buurtcirkel in Wenen te bezoeken, ontstond na afronding van mijn training tot Buurtcirkelcoach. Tijdens een coachingsgesprek vroeg trainer Ingrid Dassen naar mijn vakantieplannen. Ik vertelde dat ik naar Wenen zou gaan om mijn zoon te bezoeken die daar sinds een jaar woont en werkt.


 

Deelnemers van Buurtcirkel Maassluis gaan in gesprek met burgemeester Edo Haan. Een zeer leuk, positief en ontspannen gesprek tijdens de beeldbelcirkel.


 

Het sociale netwerk Buurtcirkel heeft een nauw partnerschap met het KeyRing Living Supports Networks in Londen. Over en weer leren ze van elkaars ervaringen, strategieën en diensten.


Creatief afscheidskado

Buurtcirkelcoach Marijke Storck nam onlangs afscheid van haar Buurtcirkel in Blerick. En dat deed ze op creatieve wijze. Als afscheidskado voor de deelnemers nam zij een groot stuk tafelzeil mee uitgeknipt in een cirkel.

 


Artikel over Buurtcirkel

Op de website ‘Kennisplein Gehandicaptensector’ staat een leuk artikel over Buurtcirkel. Het artikel is geschreven naar aanleiding van een werkbezoek aan Pameijer waarbij projectleider Richard van Vliet werd geïnterviewd over Buurtcirkel.  

 

 

 

 


Buurtcirkel in de Noordkop

Mooie impressie van Buurtcirkel in deze mooie regio van Nederland. In deze regio zijn in totaal vier Buurtcirkels actief; Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel. In het filmpje vertellen diverse deelnemers, een vrijwilliger en een Buurtcirkelcoach over de waarde van Buurtcirkel.

 

 

 

 

 


Buurtcirkel 1.5

Net als alles en iedereen maken Buurtcirkels er ondanks alle maatregelen het beste van. Verschillende Buurtcirkels hebben foto's en leuke filmpjes gemaakt om te laten zien hoe zij dat doen.


 

Het sociale netwerk Buurtcirkel heeft een nauw partnerschap met het KeyRing Living Supports Networks in Londen. Over en weer leren ze van elkaars ervaringen, strategieën en diensten.


Hartverwarmend

De Buurtcirkel kan tijdens het virus met de grote C niet samen zijn, daarom deel ik graag via dit nieuwsbericht een positief- en
hartverwarmend signaal voor alle geïnteresseerden in de Buurtcirkel.


Het verhaal van Renato

Maak kennis met Renato. Hij werkt als vrijwilliger bij Buurtcirkel Nieuw Helvoet in Hellevoetsluis en vertelt hier over zichzelf, zijn leven en 'zijn' Buurtcirkel.


Cosis start Buurtcirkel in Assen

Cosis is de eerste organisatie die Buurtcirkels heeft opgestart in het noorden van het land. Nu is er ook een in Assen. Karin Kuiper, coach van de Buurtcirkel in Assen, vertelt er meer over.


Leonie Oosterveen
Buurtcirkelcoach Apeldoorn Noord-Oost

Weer van start!

Buurtcirkel Apeldoorn gaat weer van start, in aangepaste vorm. Koken gebeurt even niet, de nadruk ligt voor nu op ontmoeten en delen van ervaringen. Nieuwe deelnemers melden zich, dus dat loopt lekker door.

 

 


 

Hans van der Velde
Wethouder Hellevoetsluis

“De Buurtcirkels zijn niet meer weg te denken uit Hellevoetsluis”

Wethouder Hans van der Velde ‘brak’ in bij een online samenkomst van de Buurtcirkel in Hellevoetsluis. Voor hem en voor de deelnemers een aangename verrassing. We vragen hem naar zijn ervaring met deze ontmoeting en de Buurtcirkels in het algemeen.  “Wat ik in het concept Buurtcirkels enorm waardeer, is dat zij aantoonbare resultaten behaalt.”


 

Mark en Willem
Deelnemers Buurtcirkel Malburgen (Arnhem)

Een béétje saai is het wel, die coronatijd. Toch vermaken Mark en Willem zich wel. Met videobellen, afval opruimen of buiten een bakje koffie drinken, op afstand. Ze verheugen zich al op live bijkletsen en een leuk uitje zodra het weer kan en mag.


 

Hanneke Pols
Deelneemster Buurtcirkel Rozenburg

Hanneke Pols is vanaf dag één een betrokken en enthousiaste deelneemster van Buurtcirkel Rozenburg. Ze helpt andere deelnemers met beeldbellen om verbonden te blijven en maakt samen met haar moeder mondkapjes nu deze verplicht worden in het OV.


 

Willem Max
Buurtcirkelcoach Regio Arnhem Zuid

Willem probeert met koekjes bakken en uitdelen onder de deelnemers de coronatijd te verzachten. De deelnemers komen in actie voor een gezamenlijke opruimdag.


 

Buurtcirkel Hellevoetsluis haalt de krant

Buurtcirkel Hellevoetsluis haalde afgelopen zaterdag de landelijke krant. In het AD verscheen een artikel met als kop “Buurtcirkel Hellevoetsluis is een succes: begeleiding is niet meer nodig als je elkaar helpt.” Een mooi bewijs dat Buurtcirkels echt van toegevoegde waarde zijn.


 

Soep voor de deelnemers van Buurtcirkel Overschie


Voor de crisis kwamen de deelnemers van Buurtcirkel Overschie elke woensdag bij elkaar om te praten en soep te eten. Daar bedacht vrijwilliger Matthijs een oplossing voor. In het artikel staat hierover een leuk filmpje.


 

Petra van der Most
Buurtcirkelcoach Hoek van Holland en Maassluis

Een Woningsdag in plaats van Koningsdag, dat vraagt om een 'feestje' op afstand. Buurtcirkel Hoek van Holland zet een draaiorgelman in om bewoners vanaf hun balkon te laten genieten van de mooiste draaiorgel deuntjes.


 

Mystery Guest
In Buurtcirkel Hellevoetsluis

De Buurtcirkel in Hellevoetsluis had onverwacht online bezoek.  Een leuke verrassing die zowel voor de deelnemers als de mystery guest zelf voor herhaling vatbaar is.


 

Herinneringen aan heerlijke nasi
Voorjaarsnieuwsbrief Buurtcirkels Hellevoetsluis

De voorjaarsnieuwsbrief van Buurtcirkels de Kooistee en Nieuw Helvoet in Hellevoetsluis is uit. Met nieuws over de tijd voor corona, waarin er nog samen werd gekookt ("we herinneren ons heerlijke nasi, tomaten- en erwtensoep") en tijdens met videobellen, in tweetallen wandelen en maaltijden die aan de deurklink gehangen worden.


 

Rilana Blom
Buurtcirkelcoach Wormermeer

Alles gaat goed in de Buurtcirkel van Rilana maar de deelnemers missen elkaar wel. Gelukkig heeft Rilana een platform tegen de verveling ingericht!


 

Janneke Heidema
Buurtcirkelcoach Paddepoel Groningen

Cadeautjes maken voor ouderen, babyspullen sorteren voor jonge moeders. Met de deelnemers bedenkt Janneke leuke, alternatieve activiteiten om zo toch bij elkaar te komen en een steentje te kunnen bijdragen in deze tijd. Alle activiteiten zijn op gepaste afstand en iedereen denkt goed aan de maatregelen.


 

Buurtcirkel Schiedam Groenoord deelt Indische maaltijden uit

Deelnemers van Buurtcirkel Groenoord konden op Goede Vrijdag mee genieten van een live kookles van vrijwilligster Laura via een Live stream op Facebook en vervolgens de maaltijd thuis in ontvangst nemen.


 

Buurtcirkel partner van Coalitie Erbij Rotterdam

Coalitie Erbij zet zich in om kennis over eenzaamheid te vergroten. En daarmee sociaal isolement juist te verminderen.


 

Leonie Oosterveen
Buurtcirkelcoach Apeldoorn Noord-Oost

Leonie heeft met Pasen leuke wij-denken-aan-jou-paaspresentjes verzonden naar alle deelnemers van haar Buurtcirkel.

 


 

Judy Ruis
Buurtcirkelcoach Den Haag Regentesse/Valkenbos

Judy houdt contact met deelnemers via de mail. Tips voor maaltijden en sporten doen het goed. En wandelen is zeer in trek, in duo’s en op afstand van elkaar.


 

Tanya
Deelneemster Buurtcirkel Capelle aan den IJssel en promoteam Buurtcirkel

Tanya heeft zo haar bezigheden. Toch hoopt ze dat alles weer snel normaal wordt. Tot die tijd blijft ze met andere deelnemers in contact via de groepsapp.


 

Mirjam Velthuizen – van Kampen
Buurtcirkelcoach Nesselande en Prins Alexander, Rotterdam

App-groepen zorgen voor de verbinding nu elkaar 'live' ontmoeten niet meer mogelijk is. Het was even zoeken naar de juiste vorm, maar inmiddels zijn de deelnemers heel actief. Van een video-challenge met wat je die dag aan het doen bent tot elkaar kaartjes sturen.

 

 


 

Het sociale netwerk Buurtcirkel heeft een nauw partnerschap met het KeyRing Living Supports Networks in Londen. Over en weer leren ze van elkaars ervaringen, strategieën en diensten.


 

Marco van Belle
Buurtcirkelcoach in Hellevoetsluis 

Marco van Belle ziet veel moois in de Buurtcirkels gebeuren. Ook al kunnen mensen niet meer fysiek bij elkaar komen, het contact blijft. Juist nu!


 

Jan-Willem van der Burgh
Vrijwilliger van Buurtcirkels in Hellevoetsluis

Jan-Willem van der Burgh ziet dat mensen elkaar ook in deze tijd van afstand weten te vinden: in een online groep of privé. 


 

Buurtcirkels en corona
Buurtcirkel houdt zich aan de maatregelen van het RIVM en volgen het gehanteerde beleid van alle uitvoerende organisaties en de betreffende gemeenten. Dit heeft als gevolg dat deelnemers van Buurtcirkels niet meer bij elkaar kunnen komen.