Deelnemers ontmoeten elkaar digitaal

Mirjam Velthuizen- van Kampen

Buurtcirkelcoach Nesselande en Prins Alexander, Rotterdam

 

App-groepen zorgen voor de verbinding nu elkaar ‘live’ ontmoeten niet mogelijk is, merkt Mirjam. Het was even zoeken naar de juiste vorm maar inmiddels zijn de deelnemers heel actief. Van een video-challenge met wat je die dag aan het doen bent tot elkaar kaartjes sturen.

“Het zijn lastige tijden momenteel, door het coronavirus. Bijeenkomsten kunnen niet fysiek doorgaan. Bij veel deelnemers staat de hele dagindeling op de kop. En als je elkaar niet kunt ontmoeten, dan kan het moeilijk zijn om contact te onderhouden. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om toch contact met elkaar te hebben.”

“De app- groep die de meeste Buurtcirkels aangemaakt hebben kan juist in deze tijd een belangrijk verbindend medium zijn. Deelnemers posten gezellige filmpjes en grapjes en reageren op elkaar. Zo hebben ze toch het gevoel dicht bij elkaar te zijn.”

“In de app-groep ben ik een ‘video-challenge’ begonnen: om de beurt zet iemand een filmpje op de app met wat hij of zij die dag aan het doen is. Behalve contact geeft dat ook een positief gevoel, ook door de complimentjes die er op de filmpjes volgen. De volgende opdracht was: maak een foto van iets dat in je huis staat en waar je blij van wordt. Niet elke deelnemer doet hieraan mee maar het levert toch leuke momenten op. Via de app worden ook afspraken gemaakt om met twee personen even een wandelingetje te maken.”

“Via ZOOM hebben we nu video-groepsgesprekken op de tijd dat we normaal een bijeenkomst hebben. Dat was de eerste keer lastig om in te stellen maar met de hulp van een handige vrijwilliger komen we een heel eind. Verder bellen de vrijwilligers en ik wekelijks een keer met alle deelnemers. We proberen de deelnemers dan te stimuleren om ook elkaar te bellen en contact met elkaar te onderhouden.”

“Een vrijwilliger heeft de hele groep een kaartje gestuurd. Als reactie hierop stelde een deelnemer voor om allemaal een kaartje voor elkaar te maken. Ik heb twee deelnemers een app gestuurd met het verzoek van Pameijer mensen om mondkapjes te maken, één deelnemer heeft zich hiervoor aangemeld.”

“We proberen er het beste van te maken en natuurlijk hopen we elkaar snel weer ‘live’ te zien. Gelukkig kan de Buurtcirkel ook nu iets voor de deelnemers betekenen.”


We delen graag de verhalen uit de Buurtcirkels in tijden van Corona. Aan het woord zijn coaches, vrijwilligers en deelnemers.

Wil je je verhaal kwijt? Laat het ons weten via ruud.van.der.kind@pameijer.nl, dan delen wij jouw verhaal.

Zorg goed voor elkaar. En: blijf verbonden!