Bianca over Buurtcirkel

Wie bij Pameijer zit heeft er misschien weleens van gehoord: Buurtcirkel. Sommige cliënten van Pameijer zitten in zo’n Buurtcirkel, ikzelf inbegrepen.

Van een geïsoleerde situatie naar een netwerk
 

Twee keer in de maand komen wij als groepje samen met de Buurtcirkel van onze wijk. Sommige Buurtcirkels komen zelfs iedere week samen. We gaan er vooral vaak op uit. Bijvoorbeeld uitjes met de Rotterdampas. Zo hebben we al vele musea bezocht en doen we iedere zomer een rondje met de Spido. Zo valt er in Rotterdam nog heel wat te beleven.
De Buurtcirkel maakt dit mogelijk voor velen van ons. Zelf zat ik nogal in een geïsoleerde situatie en had ik niet echt een netwerk. Ik kwam daarom weinig buiten en zag weinig mensen. Dankzij Buurtcirkel is het voor mij nu toch mogelijk om er lekker op uit te gaan met een groepje mensen.

Buurtcirkel is er voor iedereen
 

Sommige Buurtcirkels doen aan andere activiteiten. Zo is er ook een Buurtcirkel die juist bij elkaar komt om lekker te koken, of een Buurtcirkel waar ze bij elkaar komen met een kopje koffie of thee en met elkaar praten. Of misschien wat spelletjes te spelen. De activiteiten kunnen per Buurtcirkel dus verschillen. Maar ze hebben allemaal toch één ding gemeen: het brengt de mensen samen.
Wat betreft problematiek zijn we bij Pameijer allemaal heel verschillend. Zo zijn er personen met een GGZ achtergrond, anderen zijn bijvoorbeeld dakloos geweest. Weer andere personen hebben hulp bij schulden of hebben problemen met drugs (gehad). Om dus maar even een paar voorbeelden te noemen van verschillende achtergronden van de cliënten.

Een veilige omgeving met elkaar
 

Voor sommige van ons is het niet zomaar vanzelfsprekend om even in je eentje zo maar op een buurthuis af te lopen. Ikzelf inbegrepen. Ik heb zo toch mijn psychische problemen en daarop hangt toch een hoop stigma. Dat geeft bij mij vooral angst onder de mensen. Meestal als ik al met mensen in aanmerking kom, dan houd ik toch een soort masker voor. Maar bij de Buurtcirkel hoeft dat niet. We hebben daar allemaal zo onze problemen en we kunnen elkaar ook helpen.
Zo zitten we ook in een app-groep met elkaar en helpen we elkaar. Bijvoorbeeld bij huishoudelijke klusjes of sturen elkaar leuke foto’s. Dankzij de Buurtcirkel kunnen we ook steun zoeken bij elkaar, bijvoorbeeld via de app. En dat is fijn.
Ook delen we ervaringen met elkaar. Gratis sporten op het Schuttersveld bijvoorbeeld op bepaalde ochtenden. Zonder een van mijn Buurtcirkel deelnemers had ik hier niet eens van geweten. Zo zie je maar hoe een netwerk heel behulpzaam kan zijn. 

Een fijn gevoel om nuttig te zijn
 

Via mijn Buurtcirkel begeleider doe ik nu ook vrijwilligerswerk bij Pameijer, waar ik zeker mee vooruit ben gekomen. Het geeft je toch een fijn gevoel om je weer ergens nuttig bij te voelen. Zo heeft de Buurtcirkel mij voor een flink deel al aardig op weg geholpen.