Over Buurtcirkel

Voor wie?
Buurtcirkel is er voor iedereen met een ondersteuningsvraag, groot of klein.  Het is vooral belangrijk dat je zin hebt om mee te doen, dat je meer mensen wilt leren kennen en dat je bereid bent om andere mensen uit de Buurtcirkel te helpen. Mensen die misschien net als jij ook wel eens wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Jouw buurt
Je vormt samen met 9 tot 12 mensen uit jouw buurt of wijk een Buurtcirkel. Je woont in je eigen huis en je spreekt met elkaar af in de buurt of bij iemand thuis.

Nog geen eigen huis
Woon je nog niet op jezelf, maar krijg je binnenkort wel een eigen huis? Dan ben je ook van harte welkom bij Buurtcirkel. Het is natuurlijk leuk als je al wat mensen kent in de buurt waar je straks zelfstandig gaat wonen.

Elkaar helpen
Ga je liever niet alleen naar de tandarts of dokter? Dan is er vast wel iemand uit de Buurtcirkel die met je mee wil gaan. Misschien ben jij wel een kei in de administratie doen. Daar kun jij dan iemand anders mee helpen. En je kunt natuurlijk samen leuke dingen doen. Af en toe samen koken, sporten of een lange wandeling maken. Heb je een vraag of een probleem? Dan weet iemand uit de Buurtcirkel misschien het antwoord wel.

Download hier het Buurtcirkel boekje vol met ervaringsverhalen van deelnemers, vrijwilligers, coaches en organisaties.

Vrijwilliger en coach
Als deelnemer geef je zelf invulling aan de Buurtcirkel. Een vrijwilliger uit dezelfde wijk helpt jou en de andere deelnemers in de onderlinge samenwerking en maakt jullie bekend met de buurt. Zo kom je in contact met de mensen om je heen en bouw je jouw eigen netwerk op. De vrijwilliger kun je eigenlijk zien als een goede buur die je helpt om dit ook te zijn.

Aan de Buurtcirkel is ook een Buurtcirkelcoach verbonden. De coach volgt jouw groep vanaf de zijlijn. Hij of zij ondersteunt jullie groepsproces en de vrijwilliger én staat voor je klaar als je meer professionele ondersteuning nodig hebt.

In principe is jouw deelname aan een Buurtcirkel tijdelijk. Het doel van Buurtcirkel is dan ook dat je uiteindelijk weer helemaal zelfstandig kunt wonen. Misschien word je zelf wel vrijwilliger bij jouw Buurtcirkel.

Buurtcirkel in het kort

  • Buurtcirkel is er voor mensen met een ondersteuningsvraag
  • Je ontmoet veel nieuwe buurtgenoten en kunt samen leuke dingen doen
  • Je kunt bij elkaar terecht voor vragen of problemen
  • Je zet jouw eigen talenten en vaardigheden in
  • Waar nodig krijg je ondersteuning van een vrijwilliger of Buurtcirkelcoach

Download hier de folder.

Buurtcirkel, ook voor ouderen
Als je ouder wordt, nemen je sociale contacten vaak af. Soms zelfs zo erg dat je je eenzaam voelt. Buurtcirkel kan je helpen om met andere mensen in contact te komen. Je leert elkaar goed kennen en onderneemt gezamenlijk activiteiten. Ook kan je op elkaar terugvallen waardoor je langer zelfstandig in jouw eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen, eventueel ondersteund door een wijkverpleegkundige.

Download hier de folder Buurtcirkel voor ouderen.

"Het is zo leuk om contact te hebben met anderen uit de buurt en er te zijn voor anderen. Ook is het eenvoudiger geworden om de weg naar sommige instanties te vinden. " – deelnemer (65+) Buurtcirkel