Verhaal Bets

     

 

   Bets vertelt over Buurtcirkel

 

 

 

 'Ik zou de Buurtcirkel echt niet meer willen missen. Het bij elkaar komen, het delen van verhalen, zowel positief als negatief, en voor elkaar klaar staan, dat vind ik heel fijn'.

Bets is vanaf het begin aangesloten bij de Buurtcirkel voor ouderen en wordt binnenkort 89 jaar. Een mooie leeftijd, maar helaas betekent dit wel dat ze al veel mensen om zich heen heeft verloren. “Je moet bezig blijven en elkaar ontmoeten, anders ga je vereenzamen.”

Hoe ervaar jij jouw Buurtcirkel?
“Ik ben eigenlijk altijd alleen en heb maar één zoon. Zowel hij als mijn schoondochter werken allebei, dus ik zie ze niet zo vaak. Daarom zou ik de Buurtcirkel echt niet meer willen missen. Het bij elkaar komen, het delen van verhalen, zowel positief als negatief, en voor elkaar klaar staan, dat vind ik heel fijn.”

Wat is er bijzonder aan voor jou?
Elkaar opzoeken en er voor elkaar zijn. Dat vind ik bijzonder. Zo was er recent een vrouw die aan haar arm geholpen was. Zij is ook maar alleen, dus hebben we met de Buurtcirkel voor haar gekookt en haar regelmatig opgezocht. Maar ook als je bijvoorbeeld een griepje krijgt, kan je door een ander een boodschap laten halen. Zo vang je elkaar op.”

Wat vind jij het mooiste, beste en leukste aan jouw Buurtcirkel?
“Wat ik erg fijn vind, is onze belcirkel. Iedere ochtend word ik om kwart over negen gebeld door onze vrijwilliger. Zij vraagt dan onder andere hoe het gaat. Vervolgens bel ik een van de deelnemers en die belt dan weer de volgende enzovoorts. Zo’n vast begin van de dag vind ik prettig. Ook al ben ik zelf meestal al om half 6 wakker. Daarnaast zijn wij als Buurtcirkel ook onderdeel van het ontmoetingsplein van verzorgingstehuis Reyerheem. Hier wordt veel georganiseerd zoals modeshows, bingo en andere spelletjes. Er is genoeg te doen. Zo heb ik laatst schoenen gekocht tijdens zo’n modeshow. Lekker makkelijk, want het is dichtbij.”

Wat zijn de specifieke dingen of activiteiten die jullie doen in de Buurtcirkel? 
“Eens per twee weken komen we bij elkaar in verzorgingshuis Reyerheem in Ridderkerk. Ik hoef dan alleen maar het parkje tegenover mijn flat door te lopen en dan ben ik er. Daarnaast is er ook eens in de twee weken een inloopmoment in het nabijgelegen schooltje. Tijdens deze ontmoetingen drinken we koffie of thee met elkaar en maken we een praatje. Daarnaast hebben we ook uitjes. Zo zijn we onlangs naar de Bloemenjungle geweest. Een soort tuincentrum waar je lekker rond kunt lopen. We zijn ook een keer wezen varen op de Maas en hebben toen gezellig op de boot gegeten.”  

Wat zou je nog willen toevoegen aan jouw Buurtcirkel? 
“Ik heb eigenlijk geen aanvullende wensen. Iedereen doet zijn best en je wordt op tijd over van alles geïnformeerd. Door Buurtcirkel ben ik ook aan mijn handwerkclub gekomen. Op donderdagmorgen komen we samen. Zo moet je het zelf een beetje opzoeken en organiseren.” 

Wat zou je tegen iemand zeggen waarom hij of zij absoluut deelnemer moet worden van een Buurtcirkel?
“Dan zou ik zeggen dat ze het gewoon eens moeten proberen. Doe het gewoon en heb het naar je zin. Niet iedereen ziet het zitten, die mensen heb je ook. Maar alleen thuis zitten, daar kan ik mij niets bij voorstellen.”