Verhaal Gerard & Sandra

Gerard

 

 

Gerard en Sandra vertellen over Buurtcirkel

 

 

'Als je vragen hebt, dan kun je het aan de anderen in de groep vragen. Over wonen, werk, geld of papieren invullen bijvoorbeeld. Zo helpen we elkaar.'

Gerard is deelnemer van de Buurtcirkel in Rozenburg. Iedere donderdagavond komt hij met anderen uit de buurt bij elkaar. Ze maken dan een praatje. Maar als ze ergens mee zitten, dan kunnen ze elkaar om hulp vragen. Bij het doen van administratie bijvoorbeeld. Of iemand meevragen naar een doktersafspraak. Ook maken ze samen uitstapjes. Vrijwilliger Sandra ondersteunt de groep. Zij kent Rozenburg goed.

Wie gaat er mee
Gerard: ‘Bij de sociale werkplaats waar ik werkte hoorde ik dat er een Buurtcirkel in Rozenburg werd gestart. Daar woon ik dus dat leek me wel wat. Onze Buurtcirkel bestaat nu 1,5 jaar. De groep bestaat uit 8 mensen die samen tijd willen doorbrengen. Als je vragen hebt, dan kun je het aan de anderen in de groep vragen. Over wonen, werk, geld of papieren invullen bijvoorbeeld. Zo helpen we elkaar. Ook maken we gezamenlijk uitstapjes.’

Buurtcirkelkoekjes
‘Iedereen kan ideeën aandragen en vragen wie er zin heeft om mee te gaan. Bowlen of zwemmen bijvoorbeeld. Met z’n allen zijn we laatst nog met de Rotterdampas naar Sea Life in Scheveningen geweest. We vieren ook samen sinterklaas en kerstfeest. Vorig jaar stonden we op de kerstmarkt in Rozenburg met warme choco en buurtcirkelkoekjes om geld te verdienen voor onze uitjes.’

Om hulp vragen
Sandra: ‘In de Buurtcirkel kun je elkaar om hulp vragen. Als je ergens mee zit dan kun je het voorleggen aan de rest van de groep. Komt de groep er niet uit? Dan komen ze naar mij. Als vrijwilliger kan ik iemand verder helpen. Je kunt mij zien als een goede buur. En ik ken Rozenburg goed. Als het nodig is, koppel ik een deelnemer aan de Pameijer Buurtcirkelcoach. Dat is iemand die meer professionele ondersteuning kan bieden.’

Met anderen iets oplossen
Gerard: ‘Ik vind het fijn dat ik bij de andere mensen in de groep terecht kan. We helpen elkaar bijvoorbeeld met stemmen, meegaan naar de dokter, een lampje indraaien of het aanvragen van een Rotterdampas. Ik heb veel opgestoken van de Buurtcirkel. Ik heb geleerd om samen te werken, met anderen iets op te lossen en naar elkaar te luisteren. Door de Buurtcirkel heb ik ook geleerd om op tijd te komen voor afspraken. Ik heb nu een agenda en ik ben gemotiveerd om me aan een ritme te houden.’     

Vrienden geworden
‘Soms spreken we ook buiten de cirkel af om samen boodschappen te doen. Of we drinken een bakje koffie. We houden contact via onze WhatsAppgroep. Ik kan wel zeggen dat de mensen uit de groep vrienden van mij zijn geworden.’ Sandra: ‘Het is een tweede familie. De bijeenkomst één keer per week geeft een soort huiskamergevoel. Ik heb er elke week weer zin in.’