Verhaal Christian

 

   

    Christian vertelt over Buurtcirkel

  

 

 


'Door Buurtcirkel kan je stap voor stap je begeleiding loslaten'


Christian is vrijwilliger bij de Buurtcirkel die hij heeft helpen oprichten. Eerder was hij deelnemer van een andere Buurtcirkel maar hij wist al snel dat hij meer wilde betekenen voor anderen. Tegelijkertijd leert hij ook weer van de deelnemers. “De Buurtcirkel is een fijne manier om je netwerk uit te breiden en meer zelfvertrouwen te krijgen.”

Hoe ervaar jij jouw Buurtcirkel?
Een hechte groep van heel verschillende mensen, in allerlei leeftijden en met andere karakters.

Hoe ben je bij de Buurtcirkel terecht gekomen?
Ik ben begonnen als deelnemer, toen nog bij een andere Buurtcirkel. Maar ik merkte al snel dat ik meer wilde betekenen, ook voor de andere deelnemers. Het was het jaar waarin ik mijn vrouw Nathalie leerde kennen, zij helpt mij nu veel in mijn werk als vrijwilliger. Door haar ben ik nog meer gegroeid in mijn ontwikkeling. Een nieuwe Buurtcirkel was net in oprichting, en sindsdien ben ik daar vrijwilliger.

Wat vind jij het mooiste aan jouw Buurtcirkel?
Om iets te kunnen betekenen voor anderen. Wat ik vind, is niet belangrijk. Wat de anderen willen, wel. En ik leer ook weer van hen.

Wat zijn de specifieke dingen of activiteiten die jullie doen in de Buurtcirkel? 
We hebben standaard iedere maandag een bijeenkomst. Een keer per maand koken we samen. Meestal zijn het dezelfde mensen die koken, degenen die er het eerste zijn. Dat zijn mijn vrouw en ik. Maar iedereen doet iets hoor. Afruimen, schoonmaken. Wat we graag nog willen is een keer iets organiseren voor de wijk, een leuke avond waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen iets kunnen doen. Een soort buurthuis dus. Een enkele keer maken we een uitstapje naar een pretpark en we gaan nog een keer een stadswandeling doen door Utrecht.

Wat zou je nog willen leren?
Wat ik graag doe, is mensen de goede richting op helpen zonder dat je ze het gevoel geeft dat ze onder druk worden gezet. Dat ze het zelf doen. Daar wil nog verder in komen. Hoe ik dat nu doe? Door niet te zeggen ‘doe dit’ of ‘doe dat’ maar door vragen te stellen. Dan kunnen ze zelf nadenken en met een antwoord of oplossing komen.

Wat zou je tegen iemand zeggen waarom hij of zij absoluut deelnemer moet worden van een Buurtcirkel?
Met een Buurtcirkel heb je meer mensen om je heen dan alleen je begeleiding. Het is een fijne manier om je netwerk uit te breiden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Zodat je op den duur je begeleiding los kan laten. De een lukt dat sneller dan de ander, maar stapje voor stapje is ook goed.